maanantai 16. huhtikuuta 2012

Deir el-Bahri


Deir el-Bahrissa sijaitseva naisfaarao Hatshepsutin kuolontemppeli on louhittu osittain kallioseinämään, joka muodostaa sille vaikuttavan taustan. Kuten kaikkiin nähtävyyksiin, sinne kuljetaan mennen tullen varta vasten rakennetun matkamuistobasaarin läpi.


Kuten Kuninkaiden laaksossa, täälläkin sisäänkäynniltä oli vielä matkaa varsinaiseen kohteeseen, vaan eipä hätää, matkailijat vietiin perille kuvassa näkyvän kaltaisilla sähköautovetoisilla "junilla".


Juna toi paikalle, jossa vaikutti olevan jo maassakin jotain mielenkiintoista.


Pian kävi ilmi, mitä. Hatshepsut tunnetaan mm. Puntin maahan tehdystä retkestä, jolta tuotuja suitsukepuita istutettiin temppelin alueelle. Kannontynkiä oli vieläkin pari jäljellä jos tekstiä on uskominen.


Puntin maan sijaintia ei vieläkään tarkasti tiedetä, jossain Punaisenmeren suulla se lienee sijainnut.**

Sitten vain ylös luiskaa..


...ja vielä toistakin.


Hatshepsut kuvattiin veistoksissa miesfaaraoiden tapaan kaikkine arvomerkkeineen tekopartaa myöten.


Taisin jo mainitakin että henkilökunta esiintyy mielellään kuvissa, korvausta vastaan... Vasemmanpuoleinen mies on turismipoliisin* (tourism police) aseistautunut edustaja.


Näkymä sisäpihalta. Kohteiden valvojaoppaat (tai mikä vastaava nimike lieneekään) ovat aina pukeutuneet perinteiseen qalabeya-asuun.


Sisäänkäynti temppelin pyhimpään osaan.


Temppelin siipirakennuksissa on runsasti reliefejä ja maalauksia, tässä niistä vain pieni näyte, kaikki Egyptin taiteen tuttuja hahmoja: haukkapäinen Horus...


...shakaalinpäinen Anubis...


...ja pyhä Apis-härkä.


Kattoihin oli täällä ja monessa muussakin paikassa maalattu öinen tähtitaivas.
Jo egyptiläiset ajattelivat tähdet viisisakaraisiksi.


Hieroglyfeistä en keksi tähän hätään muuta kommentoitavaa kuin että tyylikkäitä ne ovat, aivan omaa luokkaansa ihmiskunnan keksimien kirjoitusjärjestelmien joukossa.


Veistoksista oli pakko kuvata tämä, koska se niin elävästi toi mieleen Muppet-shown kotkan. :-)


Hatshepsutin temppeliä on rekonstruoitu, sen sijaan viereinen Mentuhotep II:n kuolontemppeli oli melko lailla maan tasalla.


Sitten olikin jo aika palata alas luiskaa...


...ohi kahvilan, johon tällä erää jäi tutustumatta...


...ja toistamiseen läpi basaarin...


... kohti seuraavaa kohdetta.

* Turvallisuusjoukkojen suojaus petti pahasti vuonna 1997, jolloin tällä paikalla tapahtui pahin Egyptissä matkailijoihin kohdistunut terroriteko, Luxorin verilöyly.

** Päivitys 2023: Puntinmaa ei välttämättä sijainnut Eritreaa kauempana.

 

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Kiitos taas mahtavasta retkestä! Saa taas ihmetellä ihmisten taitoa ja sitä valtaa mitä faaraoilla on ollut. Hyvä että ovat säilyneet. Oliko tuolla jotain rajoitusta, että kuinka paljon ihmisiä sai olla jossain paikassa kerralla?

Kari Hintsala kirjoitti...

Hatshepsutin temppelissä ei, koska se on niin väljä. Hautakammioihin ja pyramideihin on varmaan jotkut maksimimäärät ja tarkemmin muistellen Kuninkaiden laaksossa taisi joku jono ollakin. Periaatteessa menimme suosituimpiin kohteisiin mahdollisimman aikaisin aamulla. Toinen asia on, että matkailijamäärät eivät ole toipuneet toissatalven levottomuuksista ja palveluiden kauppaaminen lienee siksikin niin aggressiivista koska feluceista, kalesseista ja tietenkin kaikesta krääsästä on niin paljon ylitarjontaa. Pyramideilla oli suorastaan autiota kun ajattelee miten kuuluisa ja suosittu kohde ne ovat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...