torstai 22. marraskuuta 2012

Sirkusjuliste villistä lännestä

Turun museokeskuksen kokoelmista voi löytää kaikenlaista, tällä kertaa amerikkalaisen sirkuksen mainosjulisteen 1800-luvun puolivälistä. Sen kunto oli tosin kärsinyt:


Mainokseen oli jätetty täytettäväksi informaatiota siitä, missä ja millä paikkakunnalla seurue esiintyisi seuraavan kerran, päiväys 1850-luvulle sijoittuvan vuoden kera, sekä pääsylippujen hinta. Kun juliste saatiin täysin auki, kävi ilmi sirkusseurueen nimi...


...ja julisteen painaja ja painopaikka.


New York Daily Times kertoo julisteessa mainitun painofirman omistajanvaihdoksen ajoittuvan tammikuun 1857 alkuun:



Googlekartta puolestaan kertoo Spruce Street 12-14:n sijaitsevan Manhattanin eteläkärjessä:


Mutta mikä oli Lee's North American Circus? Sirkushistorian sivusto kertoo Lee-sukuista sirkusväkeä olleen koko joukko, kuten Henry Charles Lee (1815-85), jonka (Great) North American Circus kiersi Leen omistuksessa ja johdolla Kalifornian kultakenttien kaupunkeja vuosina 1858-59. Sirkuksen vaiheista kertoo myös kirja nimeltä The Gold Chain: A California Family Saga.

Käsissämme on palanen villin lännen historiaa, joka panee mielikuvituksen liikkeelle. Miten juliste toimitettiin toiselle puolen Pohjois-Amerikan mannerta: postivaunuilla, vaiko meritse Panaman kannaksen yli tai Kap Hornin ympäri? Ja miten ihmeessä se päätyi Turkuun?

A large American circus advertising poster, printed in New York City at the end of 1850's. Lee's North American Circus was propably touring in California that time.

2 kommenttia:

Kari Nieminen kirjoitti...

Hieno löytö. Laitatteko takaisin hyllyyn vai kunnostatteko sen?

Kari Hintsala kirjoitti...

Takaisin hyllyyn. Konservointi tulisi kyseeseen vasta mahdollisen näyttelyn yhteydessä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...